En räkning från ditt framtida jag

Sveriges befolkning blir allt friskare och lever längre. Det är positivt i många avseenden – men inte för pensionen. För att säkra din framtida ekonomi och önskade levnadsstandard måste du se sparandet som ett obligatoriskt inslag varje gång lönen kommer in på kontot.

Amortering, hyra, el-avtal och streamingtjänster – idag går många av våra löpande utgifter på autogiro och dras direkt vid löning, innan vi har hunnit sätta på oss spenderarbyxorna. Men hur är det med sparandet? En undersökning visar att en av tre svenskar anser att staten bär stort ansvar för vår pension. Det är oroade uppgifter enligt Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank.

– I framtiden kommer fler personer att behöva dela på pensionskakan under en längre tid. En 40-åring med en månadslön på 30 000 före skatt kommer få nöja sig med ungefär 15 800 kronor i pension, livet ut. Det privata pensionssparandet bör alltså vara mer regel än undantag, i alla fall om du vill slippa halvera din framtida inkomst. Oavsett vilken summa du sätter av ska du se det som en obligatorisk räkning till ditt framtida jag, säger Jennie Sandén.

Men hur kommer man igång?

– För att öka motivationen att spara brukar jag tipsa om att lista vilka utgifter man har idag. Glöm inte fritidsintressen och andra saker du vill kunna unna dig, som gymkort, frisörbesök, resor och restauranger. När du inte arbetar har du också ännu mer tid att fylla med värdefulla aktiviteter. Genom att lista allt detta ser du ganska snabbt hur mycket du skulle behöva göra avkall på om du inte betalar den där räkningen till dig själv, säger Jennie.

När det sedan är dags att börja spara är 10 procent av lönen en bra målsättning. Men det kan vara svårt att gå från noll till hundra, så låt din livssituation avgöra vilket belopp du klarar av just nu. Tänk på att allt sparande är bättre än inget – i Danske Banks sparkalkyl kan du se hur mycket dina pengar kan växa.

– Många tänker att boendet är en bra pensionsförsäkring. Så kan det självklart vara, men du vet aldrig hur marknaden ser ut när det är dags att gå i pension. Amortering är en bra sparform för framtiden men du bör också ha ett kapital som går att få loss om något skulle hända, avslutar Jennie.

Vill du ha hjälp att komma igång med sparandet? Här hittar du tips, råd och pepp!

Läs mer om det orangea kuveret här.