Trots att Sverige ses som ett av världens mest jämställda länder finns det fortfarande stora ekonomiska skillnader mellan kvinnor och män.
Lönegapet är tydligt – men att stänga detta gap är inte det lättaste att göra, framför allt inte på kort sikt. Det som många hushåll inte tänker på är att löneskillnader får konsekvenser även på sikt. Det är vanligt att personen med lägst inkomst är den som tar ut största delen av föräldraledigheten, för att familjen inte ska tappa alltför mycket ekonomiskt. Detta fortsätter ofta och spiller över när det är dags att vabba. Konsekvensen blir dock att personen som tar ut mest föräldraledighet och vab – kvinnor i betydligt större utsträckning än män – tappar i pensionsinsättningar, vilket syns tydligt i de stora skillnaderna i mäns och kvinnors pensioner.
1 av 5 anser att de inte har en jämställd ekonomi
Enligt en Ipsos-studie som Danske Bank nyligen genomfört anser 1 av 5 svenskar att de inte har en jämställd ekonomi. Störst andel som inte anser sig ha en jämställd ekonomi hittar man i gruppen 18-24 år (33%). Kvinnor anser i större utsträckning än män att ekonomin inte är jämställd (22%). Däremot sticker åldersgruppen 65-75 år ut – här anser hela 86% att man har en jämställd ekonomi.
Balansera upp ekonomin i ett hushåll
Det finns dock sätt att jämna ut eventuella skillnader. Det vanligaste i en familj är att man delar lika på alla utgifter, oavsett skillnader i inkomst. Men ett mer jämställt tillvägagångssätt kan vara att göra en procentuell uppdelning.
- Den som tjänar exempelvis 20 procent mer betalar då 20 procent mer av de utgifter som hushållet har, säger Jennie Sandén, familjeekonomi.
Man kan också bestämma en summa som man ska ha kvar att spendera – eller till eget sparande – själv varje månad, till exempel 10 000 kronor. Resten av lönen sätts in på ett gemensamt konto, oavsett hur mycket man då tjänar, som används till t.ex. hushållets utgifter, sparande och kommande semester.
Oavsett vilken väg man väljer att gå så är det viktigt att våga ta snacket. Alla tjänar på en mer jämställd ekonomi.
Sugen på att komma igång med – eller kanske få en skjuts i – ditt sparande? Läs mer om eventet Tjejkväll med Börsen här.
Läs mer om sparande och börspsykologi här.