Köpa bostad? Här är tre tips inför 2023

Dags att köpa bostad? Förra året förändrades bostadsmarknaden drastiskt, inte minst i storstadsregionerna. Från ett litet utbud med upptrissade priser till ett mer försiktigt och avvaktande läge. Många osäkerhetsfaktorer väntas kvarstå under 2023, men som köpare kan du vända det till din fördel – så länge du planerar och tänker smart. Här är våra bästa tips för att kamma hem drömbostaden under 2023.

Sälj först

Äger du redan en bostad? Då bör du sälja innan du köper nytt. På dagens bostadsmarknad är risken stor att du inte får den mellanskillnaden du behöver, en sits du absolut inte vill hamna i. Genom att sälja först vet du exakt vad du har att röra dig med, vilket även kan ge dig en fördel gentemot andra spekulanter eftersom du kan agera snabbare. Se bara till att du har ett mellanboende som back-up om flytten skulle dra ut på tiden.

Kalkylera smart

Det är många olika summor som göms i ett bostadsköp, inte minst om du kikar på hus. Gör en ordentlig kalkyl där allt ryms – från din förväntade inkomst till flyttfirman, elkostnader, mäklararvode, föreningsavgift eller lagfart och pantbrev. Även om du inte har de exakta summorna på plats kan du ange schablonsummor och få en fingervisning om vad du har råd med. En bra kalkyl kan också hjälpa dig när där det är dags att ansöka om lånelöfte. Behöver du hjälp? Kolla in Danske Banks bolånekalkyl!

Sätt ett maxtak – och håll dig till det

Har du hittat det perfekta objektet och är redo för budgivning? Kul! Innan du ger dig in bör du uppdatera din kalkyl med alla aktuella siffror. Vad är den faktiska driftskostnaden? Behövs det några renoveringar? Sedan sätter du ett maxtak – och håller dig till det. Det är lätt att dras med och tänka “lite till”, men när det handlar om till livs kanske största affär är det bättre att lägga känslorna åt sidan, framför allt om du vet att boendet inte är speciellt långsiktigt. Här hittar du fler budgivningstips!

Känner du dig vilsen i bostadsköpsdjungeln? Oroa dig inte – här har vi samlat en komplett guide med allt du behöver veta.

Fler relaterade artiklar här:
Husdröm eller mardröm – tips för dig som ska köpa hus eller fritidshus
Köpa fritidshus – tänk på detta