Köpa fritidshus? Privatekonomen tipsar

Sommaren närmar sig och nu är det många som är ute på visningar för att eventuellt köpa en egen stuga eller fritidshus. Vi har frågat Danske Banks privatekonom Jennie Sandén om det finns någonting speciellt man ska tänka på när man kikar på fritidshus.

Om man nu sitter och drömmer om lata dagar i solen och funderar på om det inte skulle vara härligt att ha ett eget lantställe, hur börjar man?

Jennie Sandén: Det absolut första du ska göra är att sätta en realistisk budget. Det är ju inte bara kostnaden för huset eller stugan du ska betala, du behöver också betala pantbrev och lagfart. Få även med de löpande räkningarna så som vatten, värme, vägavgift, försäkring och sophämtning. Du ska ju inte bara ha råd att köpa boendet, utan också ha råd att ha och underhålla det. Nu är det också ett bra läge att ta diskussion hemma om ni vill hyra ut fritidshuset. Då kan ni räkna på hur mycket ni skulle kunna få in varje år på uthyrningen.

När man satt sin budget, är det bara att ge sig ut och leta?

Jennie Sandén: Det kan du såklart göra men tänk igenom vad du och familjen vill få ut av boendet. Jag tycker att det är bra att börja fundera på område och läge. Själva läget på fritidshuset kan du ju aldrig ändra på så fundera på vad du egentligen är ute efter. Är det viktigt att vara nära vatten eller vill du hellre ha avskildhet ute i skogen? Fundera också på hur långt du kommer ha till fritidshuset. Det kan påverka hur mycket du kommer att kunna vara där. Tänk också igenom om fritidshuset ska fungera enbart som en sommarbostad eller om du vill kunna vara där året om. Då är det till exempel viktigt att veta om huset bara har sommarvatten. Det vill säga att vattnet stängs av under vinterhalvåret.

När man sen hittat det där perfekta fritidshuset så är det dags att börja buda. Eller?

Jennie Sandén: Det finns ett par saker som jag tycker man bör gå igenom innan man börjar buda. Dels bör man fundera på om det är något som behöver renoveras. Ett pittoreskt och charmigt gammalt torp med en lummig och vildvuxen trädgård kan självklart se fantastiskt ut. Det är lätt att se sig själv med en kaffekopp i en blommande trädgård. Men tänk efter en extra gång. Hur mycket behöver du renovera? Ett renoveringsobjekt kan såklart bli något fantastiskt men vill du spendera dina lediga dagar med byta takpannor och laga golvplankor? För många kanske det räcker med att behöva olja in altanen och utemöblerna. Vill du inte göra några större renoveringar själv – se till att du har en rimlig renoveringsbudget. Man kan alltid ta med sig en hantverkare och gå igenom vad som behöver göras så får du bättre koll på ungefär vad det skulle kosta att renovera.

Är det något mer man bör tänka på när man ska köpa just ett hus?

Jennie Sandén: Förutom att det tillkommer kostnader för pantbrev och lagfart om du köper hus så har du även enligt lagen undersökningsplikt. Det betyder att du måste se över hela huset för att hitta eventuella fel. Upptäcker du brister med huset när du redan har skrivit på papperna är det oftast för sent, de fel du borde ha upptäckt innan kan du då inte få ersättning för. Det bästa är att ta hjälp av en oberoende besiktningsman, så kan de gå igenom hela huset och du får dokumentation på eventuella fel och brister innan köpet går igenom.

Läs mer om att köpa fritidshus.