Vad händer med din pension när börsen svänger?

En bra pension är A och O för ett härligt liv bortanför arbetslivet. I Sverige har vi tre olika typer av pension – den allmänna pensionen som baseras på din inkomst, tjänstepension som kan betalas in av din arbetsgivare samt ditt eget privata pensionssparande.

Oavsett om du har en av dessa delar eller alla så utgör pensionssparandet en betydande summa pengar. Och så länge du inte har stoppat dem i madrassen så påverkas de av börsens upp- och nedgångar. Det här kan göra många nervösa, inte minst om man börjar närma sig pensionsåldern.

Så vilka delar påverkas av börsen – och hur ska man tänka för att planera smart?

Din allmänna pension

Här kan du sitta ganska lugnt i båten. Den allmänna pensionen består till största del av din inkomstpension och påverkas inte av börsen. En liten andel består av premiepension (PPM). Om du inte själv gör ett aktivt val investeras pengarna så att din exponering mot börsen minskar från det att du fyller 56 och framåt. Men du kan också välja fonder själv med olika riskprofiler för att maxa vad du får ut.

Tjänstepensionen

Tjänstepension är pension som betalas in av många, men inte alla, arbetsgivare. Här finns två olika typer av sparande: premiebestämd och förmånsbestämd. Vid en förmånsbestämd tjänstepension påverkas du inte nämnvärt av börsen. Vid en premiebestämd kan det däremot svänga mer, och om du närmar dig pensionsåldern kan det vara smart att ta en närmare titt och eventuellt placera om dina pengar.

Här kan du läsa mer om olika typer av tjänstepension.

Privat pensionssparande

Det egna privata pensionssparandet blir allt viktigare. Eftersom de flesta sparar i ett ISK eller i fonder så är det också den delen av pensionen som påverkas mest av marknaden.

Om du börjar närma dig pensionsåldern kan det vara läge att dra ner på risken och minska antalet aktier i sparandet. Men pensionen ska förhoppningsvis betalas ut under många år, så även om du närmar dig 65 kan du behålla cirka 30-50 procent på börsen och resten i räntefonder.

Förvirrad? Här kan du läsa mer om pensionens olika delar!

3 pensionstips när börsen svänger

  1. Tänk på din ålder. Pensionssparandet är långsiktigt. Måste du inte ta ut pengarna inom de närmaste åren behöver du inte oroa dig över börsras eller flytta pengar i onödan.
  2. Sätt dig in i din pension. Oron för pensionen grundar sig ofta i en okunskap, men det går att ändra på. På minpension.se kan du lära dig mer och få en bra överblick över hur just din pension ser ut idag. När du har grunderna kan du ta aktiva beslut och få dina pengar att växa.
  3. Känns det knepigt? Boka ett möte med din bank! Din bank hjälper dig gärna att hitta de bästa långsiktiga lösningarna, oavsett om du närmar dig pensionsåldern eller precis har börjat jobba.