Regelbundet sparande viktigare än någonsin

Sparande är viktigare än någonsin. Just nu är det många orosmoln som tornar upp sig runt hushållens ekonomi. En inflation som skenar, bolåneräntor som sticker upp och en energikris som få har missat gröper ur plånboken rejält. Detta oroar allt fler svenskar, enligt en Ipsosundersökning genomförd av Danske Bank – över hälften av alla svenskar är mycket mer oroliga för sin ekonomi idag, jämfört med för ett år sedan.

Dessutom har få svenskar tillräckligt stort buffertsparande, och skulle idag inte klara 6 månader med kraftigt höjda utgifter.

Jennie Sandén, Danske Bank

Men – det finns både ljusglimtar och saker att göra.

  • När allt blir dyrare är min uppmaning att verkligen hålla kvar i det sparande man har och istället utmana sin ekonomi genom att dra ner på andra saker innan man rör sitt sparande. På så sätt anpassar man sina utgifter och kan öka sitt sparande i tider när ekonomin är lite starkare, säger Jennie Sandén, privatekonom hos Danske Bank.

Hur mycket ska jag spara?
En tumregel brukar vara att man ska spara 10 procent av sin inkomst efter skatt. Kan du inte lägga undan 10 procent? Lägg undan så mycket du känner att du har möjlighet att spara – det bästa sparandet är det som faktiskt blir av. Även om det bara handlar om någon eller några 100-lappar.

Hur kommer jag igång med – eller ökar – mitt buffertsparande?

  • Gör en budget och se över dina utgifter. Vad lägger du pengar på varje månad, och hur mycket? Kan du dra in på något? Pausa någon streamingtjänst? Klassiska tips som matlåda till lunchen sparar många hundralappar varje månad
  • Välj ett konto med ränta för buffertspar, det vill säga pengar som kan behövas i närtid
  • Spara i fonder och aktier för det långsiktiga sparandet
  • Vänta inte till slutet på månaden och se vad som blir kvar till sparandet. Ha istället en automatisk överföring till ett sparkonto som dras direkt när lönen trillar in – på så sätt blir sparandet lättare av
  • Planera dina inköp noggrant
  • Rensa bland prylar och kläder – kan du sälja något?

Tidigare har oftast en buffert som täcker alla utgifter i 3 månader ansetts rimligt, men i dagens läge med kraftigt stigande utgifter rekommenderas att öka detta till 6 månader. Gå alltså igenom alla utgifter under en månad, se vad du kan dra in på, och försök spara ihop till 6 månaders utgifter.

Även sparräntan ökar

Och kom ihåg – det är inte bara bolåneräntorna som ökar. Även räntorna på sparkonton ökar rejält. På fastränteplaceringskonto går det till exempel att få hela 3,31 procents ränta – från att ha varit noll under många år.

Läs mer om Danske Banks olika sparkonton här.

Fler relaterade artiklar

Tips på hur du kommer igång med ett sparande
Oron för den egna ekonomin ökar kraftigt bland svenskarna