Jennie Sandén
Jennie Sandén
Privatekonom, Danske Bank Sverige

Vad ska jag tänka på när jag går på visning?

När det är dags att gå på visningar finns det en rad saker som kan vara viktiga att tänka på. För det är lätt att drömma sig iväg och i tankarna börja möblera upp den där tjusiga lägenheten eller huset. Innan du gör det är det bra att ha en liten checklista i bakhuvudet. Här hittar du en lista med tips inför visningarna.

Checklista visning!

  1. Det enskilt viktigaste är ju att först och främst ha ett lånelöfte. Har du det på plats har du koll på hur mycket du kan betala för bostaden.
  2. Sätt din egna gräns för vad bostaden får kosta, då rycks du inte med i en skenande budgivning.
  3. Området! Är det här du ser dig själv eller din familj bo. Finns allt det ni söker, som till exempel skolor, kollektivtrafik och grönområden eller vatten? Området går inte att ändra när du väl flyttat in därför är det viktigt att utvärdera om ni kommer trivas där.
  4. Planlösningen på huset eller lägenheten. Visst går det att flytta vissa väggar eller byta plats på ett kök och ett sovrum. Men allt du tänker att du skulle vilja göra med planlösningen kanske inte går att genomföra. Och framförallt kan det bli dyrt.
  5. Renoveringsbehov? Är bostaden i behov av större en större renovering? Finns det pengar kvar när bostaden är betald så att det räcker till en renovering? Gå igenom vad som behöver göras och gör sen en budget. Då får du koll på att du inte står där med en bostad som behöver renoveras men utan pengar att göra det.
  6. Är det en bostadsrätt du tittar på? Se efter vad som ingår i din månadsavgift. Och det är viktigt att gå igenom föreningens ekonomi och årsredovisning. Tittar efter planerade renoveringar och hur föreningens kassa ser ut. Behöver du hjälp att förstå hur föreningens ekonomi ser ut – prata med banken.
  7. Är det ett hus du tittar på? Då är det viktigt att gå igenom driftkostnader. Hur värms huset upp? Sophämtning, vatten, avlopp och kanske sotning. Vad kostar alla delar?

Och kom ihåg att när alla praktiska saker är genomtänkta så känn efter så du och familjen får en härlig känsla i boendet – det är viktigt att trivas i sitt hem.