Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: När toppar tillväxten (och börsen)?

Börsutvecklingen var fortsatt mixad veckan som gick. PMI kom in starkare än väntat, men inflationsoron dröjde sig kvar. Vi ser potential i aktier på kort sikt, men stödet för börsen är inte lika starkt som tidigare.

Coronapandemin tycks ha toppat globalt och utvecklingen går tydligt åt rätt håll i både USA och Europa. I USA har vaccinationsprocessen kommit längre och landet är på god väg att kunna lyfta majoriteten av restriktionerna. I Europa pekar prognoserna på att 70 procent av befolkningen ska vara vaccinerad i juli. Vårt huvudscenario är därmed att fler och fler restriktioner kan plockas bort även här under sommaren, och att vi slipper stänga ner ekonomin helt igen i höst.

Förra veckans Fed-protokoll bjöd på en oväntad överraskning. Det visade sig att ett par av ledamöterna tycker att det snart är dags att planera för hur stödköpen ska trappas ned. Att frågan förr eller senare hamnar på bordet är högst väntat, och därmed bör det inte undergräva sentimentet på marknaden. Däremot kan det innebära att ett viktigt stöd för börsen blir svagare. Så länge frågan hänger i luften och marknaden väntar på besked, så kommer det kunna orsaka oro och volatilitet på marknaden. Stark makrodata och ökade förväntningar om en åtstramning innebär också att räntorna kan stiga, vilket är detsamma som att priset på obligationer sjunker. Vår bedömning är därför fortsatt att aktier är mer attraktiva än obligationer på kort sikt, även om kursrörelserna kan förbli större.

En extra viktig indikator för marknaden just nu är inköpschefsindex (PMI) som mäter accelerationen i tillväxten i ekonomin. En stor del av fjolårets rally i aktier och risktillgångar har drivits av förväntningar om att ekonomin ska öppnas upp, och tittar vi på de preliminära inköpschefsindexen i USA och Europa i maj som publicerades förra veckan, så kan vi se att accelerationen just nu är urstark. Siffrorna kom in bättre än väntat och visade att industrin håller tempot uppe, medan tjänstesektorn upplever en oväntat kraftfull återhämtning. Ett starkt momentum i ekonomin är goda nyheter också för aktiemarknaden.

Här och nu är alltså argumenten för att äga aktier intakta som vi ser det. Samtidigt är det viktigt att ha i bakhuvudet att aktiemarknaden är framåtblickande och att när väl PMI har toppat, så brukar det innebära att förutsättningarna för aktier blir mindre goda. Observera att det bara innebär att återhämtningen går in i ett lugnare skede, inte att vi står inför en recession. Detsamma gäller för börsen – utvecklingen går in i ett lugnare skede, men det är inte detsamma som att vänta sig ett börsras. Det faktum att värderingarna är höga och att toppen i PMI inte bör vara alltför långt borta, innebär kort och gott att den förväntade avkastningen på aktier på 6-12 månaders sikt är förhållandevis låg. Vi behåller en liten övervikt i aktier i våra strategier, men ser samtidigt få argument för att öka risken ytterligare för tillfället.

Fed-tal och inflation på veckans agenda

Mot bakgrund av att en nedtrappning av stödköpen nämndes i Fed-protokollet så ökar intresset för vad enskilda ledamöter har att säga. De lär inte flagga för någon åtstramning, men kommentarer kring inflationen är intressanta. Den här veckan håller flera av dem tal. Det stora skiftet i retorik väntas ske först efter sommaren, förutsatt att vi får flera starka jobbrapporter innan dess.

Vi väntar oss att toppen i tillväxten ännu ligger framför oss, men den är inte långt borta. Makrodata och sentimentindikatorer är därmed högintressanta. Den här veckan får vi bland annat tyska Ifo- och ZEW-index. I USA släpps PCE-inflation för april på fredag. Siffran lär spegla de höga KPI-siffror vi redan fått, men orsaka mindre turbulens på marknaden.