Maria Landeborn

Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Ont om ljusglimtar – men förr eller senare vänder det

03 okt 2022

Ännu en vecka gick som bjöd på sjunkande börser, även om fredagens handel slutade på plus. Sedan årsskiftet har ett globalt index fallit över 22 procent i lokal valuta och 8,5 procent i svenska kronor. Stockholmsbörsens breda index (OMXSPI) har tappat över33 procent inklusive den här morgonens nedgång, och ett svenskt obligationsindex har fallit 8,6 procent. Volatiliteten på både aktie- och räntemarknaden är hög och lär förbli så tills utvecklingen för inflation, penningpolitik och konjunktur klarnar. Förra veckan tillkom dessutom ett par nya orosmoln i form av brittisk finanspolitik och sprängningar i Östersjön.

Bidragande till de stora kursrörelserna på marknaden förra veckan var den nya brittiska regeringens ”minibudget” som innehöll stora ofinansierade skattesänkningar och stöd. Inflationen i landet är mycket hög precis som i resten av Europa, och Bank of England är därför på väg att kraftfullt strama åt ekonomin. Tidigare i höstas spådde centralbanken i en prognos att Storbritannien kommer att gå in i djup lågkonjunktur till följd av skenande energipriser och stigande räntor. Det försökte den nya regeringen undvika genom att gå fram med en budget som innehöll omfattande förslag på lånefinansierade stimulanser. Det är i sin tur inflationsdrivande och skulle sannolikt bara tvinga centralbanken att strama åt ännu kraftigare. Detta ledde till att räntan på brittiska statsobligationer skenade samtidigt som pundet föll som en sten. Situationen hotade till slut stabiliteten i det brittiska pensionssystemet, och ledde till att Bank of England gick ut och annonserade nya (tillfälliga) obligationsköp för att stabilisera marknaden. IMF gick även ut och varnade Storbritannien för att gå vidare med stimulanspaketet, något som är mycket ovanligt. Nu på morgonen har den brittiska regeringen gått ut och backat från delar av budgeten.

En annan ovälkommen händelse veckan som gick var sprängningarna av de två gasledningarna Nord stream 1 och 2. Händelsen påverkar inte gasleveranserna till Europa eftersom Ryssland redan strypt gastillförseln, men däremot sätter det ljus på hur sårbara vi är. Dagens Industris PM Nilsson skriver idag en artikel om hur beroende vi är av den infrastruktur som finns på havets botten i form av både fiberkablar och energiledningar. Det är inte bara den ökade geopolitiska risken som för närvarande utgör en motvind för Europas ekonomi och börser. Inflationen nådde tvåsiffriga tal under september, och det lutar därmed åt att ECB kommer att höja räntan med ytterligare 75 punkter vid mötet senare i oktober. Hög geopolitisk osäkerhet, skenande energipriser och stigande räntor väntas leda till att Europa går in i en lågkonjunktur senare i år, och vi ser även bleka utsikter för aktiemarknaden. Vi behåller därmed en undervikt i europeiska aktier. 

Det är allmänt ont om ljusglimtar för tillfället och den höga osäkerheten innebär att vi behåller den undervikt i aktier som vi har haft sedan slutet av augusti. För långsiktiga investerare är dock rådet att försöka behålla ett långsiktigt perspektiv och avstå från att göra stora ingrepp i portföljen. Börsnedgångar inträffar då och då, men det är svårt att tajma dem och risken är att man säljer av när en stor del av nedgången redan inträffat. Förr eller senare vänder det upp igen, och behöver man inte pengarna under tiden är det bättre att ha is i magen och vänta ut turbulensen. Historiskt har börsen alltid hämtat sig från alla sorters kriser, och det lär den göra den här gången också. Hur lång tid det tar vet vi inte, men sparar man långsiktigt spelar det inte särskilt stor roll. Kortsiktigt kapital ska dock aldrig investeras på aktiemarknaden, oavsett åt vilket håll den ser ut att vara på väg.

På agendan

Idag på morgonen släpptes inköpschefsindex för industrin i euroområdet i september som visade att tillväxten fortsatte att mattas av. Orderingången sjönk samtidigt som stigande energipriser ledde till ökade kostnader. Även i Sverige föll industri-PMI under 50-strecket vilket signalerar att tillväxten nu sjunker. Störst negativt bidrag kom från orderingången som fortsatte att falla brant. I eftermiddag släpps även amerikansk industri-PMI samt ISM-index. Senare i veckan får vi även inköpschefsindex för tjänstesektorn i Europa och USA.

På fredag kommer den amerikanska jobbrapporten för september som väntas visa att arbetsmarknaden är fortsatt stark. Det talar i sin tur för att Fed kommer att fortsätta på den inslagna vägen med räntehöjningar utan att darra på manschetten. På torsdag släpps protokollet från ECBs senaste penningpolitiska möte.

Vi håller givetvis även koll på den geopolitiska utvecklingen efter sprängningarna av gasledningarna i Östersjön samt Rysslands annektering av fyra ryska provinser i helgen. Ukrainas president Zelensky har även meddelat att avser lämna in en snabbansökan om medlemskap i NATO. Den eskalerade situationen är inte bra för den allmänna riskaptiten.

Se senaste avsnittet av Börsveckan här.