Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Inflationssiffran som kan lyfta eller fälla börsen

Viktig inflationssiffra

Marknadssentimentet surnade till igen förra veckan och börserna sjönk. Bakgrunden var oro för att den senaste tidens starkare makrodata kommer att tvinga centralbankerna att strama åt mer än förväntat. Ett globalt index föll 1,2 procent under veckan och räntorna steg i både Europa, Sverige och USA. Stockholmsbörsen tappade drygt 4 procent. Den här veckan får vi en ny inflationssiffra som kan bli avgörande för vilken riktning börsen tar resten av veckan.

På kort tid har förväntansbilden i marknaden gått från oro för en recession, till hopp om en mjuklandning eller till och med en så kallad ’no landing’, där ekonomin helt enkelt fortsätter att expandera. Det har lett till kraftiga uppgångar på aktiemarknaden sedan årsskiftet, och att det förr eller senare kommer ett bakslag efter den starka utvecklingen är naturligt. Samtidigt är det befogat att känna viss oro för den senaste tidens starka jobbsiffror och stigande inköpschefsindex, som indikerar att konjunkturen redan har bottnat och vänt uppåt igen. Det visar visserligen att ekonomin har varit mer motståndskraftig mot stigande räntor än befarat, men det ökar också risken för att inflationen förblir hög. Det kan tvinga centralbankerna att strama åt mer än förväntat, och då kanske vi till slut får den recession som marknaden hade börjat räkna med att vi skulle slippa.

Ytterligare åtstramningar kan bli aktuellt

Förra veckan var flera ledamöter från både Fed och ECB ute och talade om att ytterligare åtstramning kommer att behövas för att få ned inflationen. Prissättningen på räntemarknaden indikerar nu att styrräntan i USA kommer att toppa på runt 5,2 procent i sommar, och den amerikanska räntekurvan har förblivit djupt inverterad. Historiskt har det varit en pricksäker indikator på en kommande lågkonjunktur. Även i Sverige var den nya Riksbankschefen Erik Thedéen tydlig förra veckan med att det krävs ytterligare räntehöjningar för att få ned inflationen och stärka kronan. Riksbankens räntebana indikerar nu att styrräntan mest sannolikt kommer att toppa på 3,25 procent i vår, men med en liten sannolikhet för ytterligare en höjning till 3,5 procent.

Rapportsäsongen rullar vidare, och i USA har nära 70 procent av alla storbolag nu släppt sina resultat. Vinsterna är bara drygt 1 procent högre än förväntat, vilket är ovanligt lågt. I genomsnitt har bolagen slagit estimaten med 6,4 procent de senast 10 åren. Vinsttillväxten för Q4 är -5 procent i årstakt, och analytikerna räknar med att vinsttillväxten kommer att fortsätta sjunka med ensiffriga procenttal under första halvan av 2023, för att sedan öka igen. Vi är inte helt övertygade om att vinsterna kommer att stå emot högre räntor och stigande finansieringskostnader så väl, utan ser en risk för att vinsterna kommer att sjunka mer än förväntat i år. Om så blir fallet lär det leda till ökad volatilitet på börsen igen. Vi behåller en undervikt i aktier jämfört med obligationer. Marknaden prisar för närvarande in en rätt ljus framtid, men det är långt ifrån säkert att den blir verklighet. Vi ser för närvarande störst uppsida i tillväxtmarknadsaktier till följd av att Kina har övergett nolltoleransen mot covid-19.

Maria Landeborn, senior strateg Danske Bank

På agendan

Den amerikanska inflationssiffra som släpps på tisdag kan mycket väl bli avgörande för börsutvecklingen den här veckan. Vi fokuserar på ökningen i månadstakt som bäst illustrerar vad som sker här och nu, och förväntningarna i marknaden är att inflationen ökar från 0,3 procent i månadstakt i december till 0,4 procent i januari. Inflationen har överraskat på nedsidan de senaste månaderna, men den är fortfarande hög och skulle den visa tecken på att öka mer än förväntat så kan det utlösa ny oro på marknaden. Och vice versa förstås – kommer den in oväntat lågt så kan det ge nytt bränsle åt börsen.

Vi får även detaljhandelssiffror från USA den här veckan som kan ge mer insikt i hur den amerikanska konsumenten mår. Dessutom släpps NAHB, som mäter förtroendet bland de amerikanska husbyggnadsföretagen. Bostadsmarknaden i USA är än så länge den enda delen av ekonomin som visat tecken på en kraftigare inbromsning, men sentimentet har hämtat sig något från bottennivån i december.

Se senaste avsnittet av Börsveckan här.
Intresserad av sparande och investeringar? Läs mer här.