Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Inflationssiffran som kan skaka om börsen

Globala aktier sjönk 0,5 procent förra veckan. I mitten av veckan bröt ny kursturbulens ut i amerikanska regionala bankaktier vilket fick den allmänna riskaptiten att surna. Vi bedömer inte att oron kommer att utvecklas till en mer spridd kris i banksystemet, men håller ändå ögonen på situationen då risken finns att problemen i enskilda banker kan bli självuppfyllande. En turbulent vecka fick dock ett positivt slut för på fredagen lyfte börserna rejält efter en stark amerikansk jobbrapport, samt en fin kvartalsrapport från Apple där försäljningen av iPhones fortsatte att öka.

Rapportsäsongen i USA sjunger på slutversen och för närvarande är vinsttillväxten i årstakt -2,2 procent vilket är väsentligt bättre än förväntat. Börserna har däremot inte lyft utan står och stampar på samma nivå som när rapportsäsongen startade i mitten av april. De positiva överraskningarna tycks därmed redan ha varit inprisade. Detsamma kan man argumentera för när det gäller de svenska bolagen. Trots att både bank och verkstad som väger tungt i index har levererat starka rapporter så har inte börsen som helhet lyft. För att marknaden ska orka vidare uppåt behöver bolagen fortsätta leverera resultat som pekar i riktning mot en mjuklandning i ekonomin snarare än en recession, och det kommer att dröja tills vi vet hur det blir med den saken.

Nytt räntebesked från Fed…

I onsdags lämnade amerikanska Fed ett nytt räntebesked och räntan höjdes som förväntat med 0,25 procent till 5-5,25 procent. Jerome Powell ville inte stänga dörren för fler höjningar, men i pressmeddelandet hade en viktig formulering strukits som talar för att Fed nu befinner sig i pausläge. Tidigare har det tydligt stått att Fed bedömer att ytterligare åtstramning av penningpolitiken är nödvändig, men den formuleringen var borta. I stället framgick det att penningpolitiken nu ses som tydligt åtstramande för ekonomin. Vi tror att onsdagens höjning markerade slutet på räntehöjningscykeln i USA. Marknaden prisar för närvarande in tre räntesänkningar innan året är slut, men vi tror att den första sänkningen dröjer till början på 2024. Om vi får rätt, så bör det ge fortsatt stöd åt dollarn under hösten, och penningpolitiken kommer att förbli mer åtstramande än marknaden tror.

… Och även från ECB

Även i Europa fick vi ett räntebesked från ECB, som valde att slå av på tempot och nöja sig med en höjning på 0,25 procent. Christine Lagarde flaggade dock för att fler räntehöjningar väntar innan toppen är nådd givet att inflationen i Europa fortfarande är mycket hög, och att arbetsmarknaderna är starka. Vi väntar oss att tillväxten i Europa kommer att vara mycket låg under resten av året, och att kombinationen av hög inflation och stram penningpolitik kommer att utgöra en motvind för ekonomin. Aktiemarknaden i Europa har dock gått relativt starkt de senaste sex månaderna tack vare att makrodata överraskat på uppsidan av de lågt ställda förväntningarna.

Att den globala räntehöjningscykeln går mot sitt slut är positivt, men osäkerheten när det gäller hur åtstramningen kommer att påverka ekonomin framöver kvarstår dessvärre. Vi har för närvarande en neutral vikt i aktier och obligationer, och ett övergripande fokus på kvalitet. Kvalitetsbolag är marknadsledande inom sitt område, de är lönsamma med hög vinsttillväxt och starka kassaflöden. Det är egenskaper som bör premieras i en makromiljö som kännetecknas av osäkerhet, höga räntor och låg tillväxt. Dagens höga ränteläge gör lyckligtvis också att det finns ett attraktivt alternativ till aktier för den som vill ta lite lägre risk. Svenska räntefonder i dagsläget har en förväntad avkastning på 4-5 procent på ett års sikt. Lyssna gärna på vår senaste podd ”Det bortglömda sparandet” för att höra mer om alternativen till aktier.

På agendan

Maria Landeborn, senior strateg Danske Bank Sverige

I takt med att rapportsäsongen nu ebbar ut så riktas fokus tillbaka mot makrodata. Den här veckans viktigaste siffra blir den amerikanska inflationen för april som publiceras på onsdag. Vi väntar oss att kärninflationen sjunker till 0,3 procent i månadstakt från 0,4 procent i mars. Inflationen i tjänstepriser exklusive hyreskostnader blir viktigast att hålla koll på då det för närvarande är den som är drivande för pristrycket i ekonomin. Det finns fortfarande en risk för att inflationen kommer att stabiliseras på en alltför hög nivå med tanke på att lönerna ökar med 4-5 procent i årstakt. Om onsdagens siffra överraskar på upp- eller nedsidan kan det skapa nya kursrörelser på marknaden.

För amerikansk del håller vi även ögonen på två andra saker, nämligen utvecklingen i de regionala bankerna samt skuldtaket. USAs finansminister Janet Yellen varnade förra veckan för att den amerikanska staten kan få slut på pengar så snart som den 1 juni och att konsekvenserna kan bli stora om inte politikerna lyckas enas om att lyfta skuldtaket. Vi väntar oss att Demokrater och Republikaner kommer att bli överens, men det kan mycket väl dröja in i sista sekunden och ju närmare slutdatumet vi kommer, desto mer kan det potentiellt oroa marknaden.

Se senaste avsnittet av Börsveckan här.