Maria Landeborn

Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: det amerikanska skuldtaket och stigande börser med USAs teknikjättar i täten

22 maj 2023

Det amerikanska skuldtaket ligger som en blöt filt – men trots detta steg ett globalt index 1,5 procent under förra veckan med amerikanska teknikaktier i täten. Tekniktunga Nasdaq-index klättrade drygt 3 procent, och har nu stigit totalt 21 procent sedan årsskiftet. Bakom uppgången ligger förhoppningar om att AI ska bli en ny framgångssaga för amerikanska bolag. Bank of America kallar i en rapport från förra veckan AI för en ny bubbla, och konstaterar att sju amerikanska teknikbolag (Apple, Microsoft, Google, Amazon, Nvidia, Meta, Tesla) har stigit i snitt 61 procent sedan årsskiftet. De sju aktierna handlas nu till ett P/E-tal på 30 vilket kan jämföras med resten av S&P 500 som handlas till 17 gånger vinsten.

Det amerikanska skuldtaket i fokus

I nyhetsflödet i övrigt märks framför allt förhandlingarna kring det amerikanska skuldtaket, och i helgen sa Janet Yellen att USA sannolikt inte kommer att klara av att betala alla utgifter från och med mitten av juni. Ett misslyckande skulle innebära kraftigt stigande räntor, fallande börser och ökad risk för en global recession. Förhandlingarna mellan Demokrater och Republikaner tycks gå ganska trögt, men vi räknar med att man kommer att nå en överenskommelse innan det är för sent då ett misslyckande skulle få förödande konsekvenser för det finansiella systemet. Ju närmare vi kommer det datum då pengarna i den amerikanska statskassan är slut, desto mer ökar risken för volatilitet i både aktier och räntor. Utmaningarna kring det amerikanska skuldtaket kommer vara i fokus även framöver.

Ytterligare höjningar från ECB att vänta

Penningpolitik, inflation och makro är fortsatt viktiga drivkrafter för börsen, särskilt nu när rapportsäsongen lider mot sitt slut. Förra veckan höll flera Fed-ledamöter tal, däribland Jerome Powell som sa att han är redo att pausa räntehöjningarna vid junimötet då krisen i de amerikanska bankerna redan lett till att kreditgivningen stramats åt. Marknaden prisar för närvarande in drygt 85 procent sannolikhet för att Fed lämnar räntan oförändrad vid nästa möte. I Europa däremot väntar fler räntehöjningar, och ECBs Christine Lagarde sa i fredags att ytterligare åtstramning behövs för att tämja inflationen. Vi räknar med ytterligare två höjningar i juni respektive juli innan ECB är i mål.

Maria Landeborn, senior strateg Danske Bank Sverige

Mindre oro för recession från företagen

Trots det senaste årets aggressiva räntehöjningar tycks bolagen oroa sig mindre för en recession nu än för ni månader sedan. Data från FactSet visar att andelen amerikanska bolag som nämnt ordet ”recession” i samband med sin kvartalsrapport har fallit till 27 procent i Q1 från 55 procent under andra kvartalet 2022. Samtidigt tycks globala fondförvaltare vara fortsatt pessimistiska enligt Bank of America. Andelen cash i portföljerna är hög, och även andelen obligationer är den högsta på 14 år. Vi väntar oss fortsatt en mjuklandning i konjunkturen med stöd från starka arbetsmarknader, och vi behåller därför en neutral vikt i aktier. Därmed inte sagt att resan framåt blir rak – osäkerheten kring hur inflation och tillväxt kommer att utvecklas framåt är fortsatt hög, och det kan resultera i mer volatilitet i både aktier och räntor under året.

Japanska aktier värda att titta på?

Bland globala aktieregioner utmärker sig Japan som gått bättre än både Europa, USA och tillväxtmarknader i år, och förra veckan nådde Topix-index den högsta nivån sedan 1990. Efter 30 år av stagnation visar äntligen den japanska ekonomin vissa livstecken i form av högre inflation, löneökningar och något högre räntor. Tillsammans med ökat aktieägarfokus i japanska bolag har det bidragit till att lyfta börsen. Japan utgör cirka 6 procent av ett globalt index, men många investerare har liten eller ingen exponering mot japanska aktier då marknaden framstått som oattraktiv jämfört med andra regioner. Vi lyfte Japan från undervikt till neutral vikt i våra strategier i höstas, och vi anser att investerare som saknar exponering mot japanska aktier bör överväga att addera det till den globala portföljen.

På agendan

På tisdag får vi preliminära inköpschefsindex för Europa, Japan och USA som kan ge en fingervisning om hur tillväxten utvecklats under maj. På onsdag kväll släpps protokollet från Feds senaste räntemöte, och då får vi se om räntehöjningarna ser ut att vara pausade eller om en höjning i juni fortfarande är i spel. Veckans intressantaste siffra är den amerikanska PCE-inflationen på fredag då det är det mått Fed framför allt använder sig av. Vi följer givetvis också förhandlingarna kring det amerikanska skuldtaget och idag ska president Joe Biden och representanthusets republikanske talman Kevin McCarthy återuppta samtalen.

På onsdag den här veckan släpper Nvidia sin kvartalsrapport. Aktien är upp 114 procent sedan årsskiftet som ett resultat av det ökade intresset för AI. Positiva eller negativa tongångar kan resultera i volatilitet i teknikaktier generellt med tanke på den starka utvecklingen i år.

Se förra avsnittet av Börsveckan med Maria Landeborn här.