Börskoll från hängmattan – 3 saker att hålla koll på i sommar

En minst sagt turbulent vår går mot sitt slut. Börserna över hela världen har sjunkit på grund av rädsla för stramare penningpolitik, högre räntor och lägre tillväxt i världen. Under sommaren finns det tre saker att hålla lite extra koll på.

  1. Räntebeskeden från centralbankerna som nu tar raska kliv mot målet att bekämpa den högsta inflationen på decennier. Svenska Riksbanken väntas höja räntan med 0,5 procent i slutet av juni och de rörliga boräntorna lär följa efter uppåt. I USA väntas Fed göra en trippelhöjning på 0,75 procent i slutet av juli, och i Europa ska ECB höja räntan för första gången sedan 2011.  

  1. Rapportperioden för andra kvartalet som sätter igång i mitten av juli kan vara värt att hålla lite koll på. Vinsterna väntas visserligen växa, men inte med lika mycket som under de föregående kvartalen.

  1. Sist men inte minst kan man också slänga ett öga på amerikansk konjunkturstatistik i sommar. Hur arbetslösheten och lönerna utvecklas är exempelvis viktigt för Fed och publiceras den första fredagen varje månad. Vi håller också koll på bostadsmarknaden, detaljhandeln och sentimentet bland konsumenterna.