Marknadens fokus har börjat skifta till den möjliga accelerationen i smittspridning, istället för att bara glädjas åt att ekonomin öppnas upp. Jerome Powells uttalande om att osäkerheten är hög, återhämtningen kan dröja och att mer stimulanser behövs bidrog till ny oro på marknaden.
Fokus har skiftat från möjligheter till risker
Förra veckan raderades en del av den senaste tidens uppgång ut. Kursrörelserna ökade och börsen stängde veckan på minus. Att det kommer bakslag är inte konstigt. Börsen har stigit kraftigt sedan botten, samtidigt som både makrodata och bolagsvinster är under hård press. Volatiliteten förblir sannolikt hög på grund av att volymerna för närvarande är små och att det sker vinsthemtagningar i de sektorer som gått starkt. När nu nedstängningen gradvis lyfts på en rad marknader, har fokus skiftat från de positiva effekterna på tillväxten till takten på smittspridningen.
Sydkorea har sett en ökning av registrerade coronafall efter att en infekterad person besökt ett antal nattklubbar. Incidenten visar hur fragil stabiliseringen av smittspridning är, och det blir av intresse att se hur lång tid det tar att få kontroll över utbrottet. Det är bra för ekonomin att restriktionerna lyfts, men vi går från att i princip ha stått helt stilla till att sakta öka farten. I en intervju med CBS News varnade Fed-chefen Jerome Powell för att återhämtningen kan ta längre tid än vi tror. Han efterfrågade också mer finanspolitiska stimulanser för att blåsa liv i den amerikanska ekonomin efter krisen. Det gjorde att hoppet om en snabb återhämtning, vilket är vad som gett marknaden luft under vingarna den senaste tiden, plötsligt kändes alltför optimistiskt.
Samtidigt har Trump återigen riktat blicken mot Kina. Han har hotat med nya tullar, uppmanat amerikanska pensionsfonder att sluta investera i kinesiska aktier och varnat för att han kan komma att ”avsluta alla relationer med Kina”. Trumps höga tonläge har gjort att oron för ett eskalerat handelskrig på nytt blossat upp, och det kunde inte komma mer olägligt. Ekonomin är redan svårt sjuk av coronakrisen, och uppgången på aktiemarknaden vilar på hopp om ett snabbt tillfrisknande. Ökad osäkerhet är inte rätt medicin, utan ökar risken att företagen blir än mer försiktiga och skjuter investeringar på framtiden. Trots Trumps höga tonläge, så är vårt huvudscenario att det för tillfället blir mer snack än verkstad eftersom ett nytt handelskrig skulle skada Trumps kärnväljare. Efter valet är över är dock situationen en annan – då finns en klar risk för att nya handelskonflikter väntar, förutsatt att Trump blir omvald.
Vi förväntar oss att återhämtningen i ekonomin kommer senare i år, och att det ger ytterligare luft åt börsen. I närtid är osäkerheten dock stor och det finns ett antal risker som kan skaka om marknaden. Vi avstår från att öka risken och behåller en liten övervikt i aktier med fokus på USA och tillväxtmarknaden Asien.
Inköpschefsindex för maj visar vad som händer när restriktionerna lyfts
Vi är nu inne i andra halvan av maj och makrodata börjar återigen bli intressant eftersom den kan visa vad som händer när restriktionerna lyfts. Hur snabbt kan sentimentet bland företag och konsumenter hämta sig efter en sådan här kris? I april var det väntat att statistiken skulle bli usel och den lade marknaden bakom sig utan att darra på manschetten, men i maj blir siffrorna viktigare igen. Senare den här veckan släpps preliminära PMI i USA, Tyskland, Frankrike och euroområdet. Baserat på hur det sett ut i Kina så blir återhämtningen i ekonomin betydligt långsammare än inbromsningen.
I Tyskland släpps ZEW-index som visar om sentimentet hämtat sig från den deppiga nivån i april, medan konsumentförtroende i Europa kan visa om konsumenterna gör sig beredda att börja spendera igen när butiker och restauranger öppnar. På torsdag släpps nya siffror över antal arbetslösa i USA och siffran väntas fortsätta falla tillbaka från de extrema nivåer vi såg i början av krisen. För svensk del väntar veckostatistik från arbetsförmedlingen på tisdag. På onsdag är det halvdag på börsen och torsdag stängt för Kristi Himmelsfärd.