Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrevet: Därför steg börserna trots hökaktiga räntebesked

Världens börser fortsatte uppåt förra veckan, och i USA stängde storbolagsindex S&P 500 på plus för femte veckan i rad. Det inträffade senast i november 2021. Tekniktunga Nasdaq-index fortsätter ta revansch efter det svaga fjolåret. Nasdaq steg 3,3 procent förra veckan, och sedan årsskiftet summerar uppgången till över 31 procent. Framför allt är det förhoppningar om att den snabba utvecklingen inom AI ska lyfta intäkter och vinster som drivit marknaden. I Asien steg också börserna efter att Kina annonserat nya stimulanser för att stötta ekonomin. Slutligen har även Stockholmsbörsens storbolagsindex har gått starkt i år, och inräknat återinvesterade utdelningar handlas index nära rekordnivån från januari 2022.

I Europa lämnade ECB räntebesked förra veckan, och styrräntan höjdes som väntat med 0,25 procent. Christine Lagarde signalerade att minst en höjning till väntar i juli, men vi tror att ECB även kommer att höja i september då inflationstrycket är högt och arbetsmarknaden stark. Samtidigt är tillväxten i ekonomin låg, och makrodata har kommit in svagare än förväntat den senaste tiden. Det har även gett mindre stöd åt den europeiska börsen som i stort sett handlats i sidled sedan i mitten av april. Vi behåller en undervikt i europeiska aktier.

Maria Landeborn, senior strateg Danske Bank Sverige

Förra veckans huvudnummer var räntebeskedet och de nya ekonomiska prognoserna från den amerikanska centralbanken, Fed. Räntehöjningarna pausades som förväntat, men samtidigt signalerade den uppdaterade räntebanan ytterligare två höjningar innan toppen är nådd. Jerome Powell lyckades dock inte övertyga marknaden om att Fed kommer att göra verklighet av det hotet, utan prissättningen speglar bara en höjning till i juli. Vi tror inte att Fed kommer att behöva höja räntan mer över huvud taget. Inflationstrycket har minskat de senaste månaderna, även inom tjänstesektorn, och dessutom finns tecken på att högtrycket på arbetsmarknaden har börjat avta vilket är precis vad Fed vill se. Ett minskat inflationstryck kombinerat med en fortsatt stark ekonomi och arbetsmarknad är goda nyheter för börsen. Den senaste tiden har vi också sett hur rallyt på den amerikanska aktiemarknaden har breddats från ett fåtal teknikjättar som gynnas av utvecklingen inom AI, till att omfatta även andra sektorer och mindre bolag. Det är ett lovande tecken.

Vi behåller vår prognos om en mjuklandning i den globala ekonomin i år, och därmed en neutral vikt i aktier. På kort sikt kan det faktum att globala förvaltare fortfarande är underviktade i aktier ge stöd åt börsen, då stigande aktiemarknader och sjunkande volatilitet gör att många behöver öka risken i portföljerna. Att ekonomin förblivit så stark gör också att risken för en lågkonjunktur de kommande kvartalen har minskat. Trots det lär både investerare och analytiker fortsätta granska inkommande makrodata och bolagsrapporter i jakt på eventuella svaghetstecken.

Även om vi blivit mer positiva till börsen än tidigare, så väljer vi att inte öka aktierisken då vi också ser att räntebärande i dagsläget kan ge en attraktiv avkastning till relativt låg risk. Vi föredrar svenska obligationer samt investment grade med hög kreditkvalitet framför högriskobligationer som high yield.

Veckans agenda

Agendan är relativt tunn den här veckan, och i USA är marknaden stängd på måndagen. Mest intressant blir preliminära inköpschefsindex för USA, Europa och Japan som släpps på fredag och som ger en inblick i om tillväxten accelererar eller mattas av. Det släpps även en del bostadsmarknadsstatistik i USA i början av veckan. Slutligen talar flera centralbankschefer, däribland Jerome Powell. Om han anser att marknaden tog för lätt på det senaste räntebeskedet så ger det honom en ny möjlighet att rätta till den saken.

Hur går det för svensk ekonomi? Beyoncé-effekt på inflationen?

Bli en vinnare på börsen!