Inflationen i USA kom in under förra veckan. Börserna fortsatte att stiga förra veckan, och i USA hade storbolagsindex S&P 500 den bästa veckan sedan i juni. Stöd kom framför allt från den amerikanska inflationssiffran som äntligen kom in tydligt under förväntningarna. Det blåste liv i hoppet om att Fed snart ska backa från den tuffa retoriken och börja mjukna. Även Stockholmsbörsen steg, och sedan botten den 29 september summerar uppgången för breda index nu till 18 procent.
Inflationen i USA föll tydligt tillbaka under oktober månad vilket fick räntorna att falla och börserna att rusa. Inklusive energi- och matpriser uppgick inflationen till 7,7 procent i årstakt. Även kärninflationen vände ner från september och uppgick till 6,3 procent jämfört med förväntade 6,5 procent. Frågan är dock om en enda månadssiffra räcker för att Fed ska se på situationen med nya ögon. Inflationen är fortfarande långt över 2-procentmålet, och en svala gör som bekant ingen sommar. Sannolikt vill centralbanken se flera månader i rad med sjunkande siffror för att förändra retoriken. Det finns dessutom flera tecken på att det underliggande inflationstrycket fortfarande består.
Lönerna i USA ökade exempelvis med 0,4 procent i månadstakt under oktober, och prisökningarna på insatsvaror tog ny fart under månaden enligt ISM-index. Samtidigt har inflationsförväntningarna på både kort och lång sikt rört sig uppåt med ytterligare någon tiondel. De två tydliga svaghetstecken som syns i amerikansk ekonomi är dels konsumentsentimentet, som enligt Michiganindex är på historiskt låga nivåer, och dels bostadsmarknaden där försäljningar och byggande hastigt bromsat in till följd av stigande räntor. Arbetsmarknaden tenderar att släpa efter, men de senaste veckorna har flera av de stora teknikjättarna varslat ett stort antal anställda vilket tyder på att något är på väg att hända även där. Ur ett riskperspektiv kan det dock vara positivt om arbetslösheten ökar, eftersom en svagare arbetsmarknad skulle innebära ett minskat tryck uppåt på lönerna och därmed tala för ett lägre inflationstryck. Det skulle även möjliggöra för Fed att slappna av lite, men än så länge är vi inte där. Vi behåller för tillfället en övervikt i amerikanska aktier då vi ser fortsatt relativ styrka i den amerikanska ekonomin, och andelen kvalitetsbolag på börsen är hög.
Även i Kina har börserna lyft de senaste dagarna efter nyheter om att regeringen släppt en aning på covid-restriktionerna, bland annat reglerna för karantän. Dessutom har man lanserat stöd för fastighetsbolagen vilket har fått de hårt nedpressade aktierna att lyfta kraftigt på börsen. Sentimentet kring kinesiska aktier har varit mycket svagt under lång tid, och det krävs inte mycket för att få börserna att stiga. Många risker består dock vad gäller regleringar, covid, teknik- och handelskonflikter samt president Xi Jinpings hårda grepp om makten. Varken företag eller investerare lär se på Kina framöver med samma ögon som tidigare. Vi behåller en neutral vikt i tillväxtmarknadsaktier.
Vi behåller samtidigt en undervikt i aktier jämfört med obligationer trots den senast tidens börslyft. Vi ser uppgången som tillfällig och främst en konsekvens av att sentimentet var extremt svagt tidigare under hösten. När vi går in i 2023 kommer penningpolitiken att vara åtstramande för den globala ekonomin och det lär få konsekvenser för både arbetsmarknaden och bolagens resultat. Vi bedömer att det kan leda till mer börsturbulens de kommande månaderna. Samtidigt innebär det högre ränteläget att den förväntade avkastningen på obligationer är högre än tidigare och att det därmed finns ett alternativ till aktier. På 6-12 månaders sikt väntar vi oss även att de långa räntorna kommer att sjunka något, vilket i så fall innebär en positiv kurseffekt på obligationer.
Veckans agenda
Makrokalendern är ganska händelsefattig den här veckan, men i USA får vi både detaljhandelssiffror och bostadsmarknadsstatistik i mitten av veckan. I Europa släpps ZEW-index som mäter klimatet i det tyska näringslivet, samt definitiva inflationssiffror för euroområdet i oktober. Ett antal centralbankschefer håller tal, däribland ECBs Christine Lagarde. För svensk del väntar vi med spänning både på inflationssiffran för oktober som släpps i morgon, samt Riksbankens räntebesked på torsdag nästa vecka då vi väntar oss en räntehöjning på 0,75 procent.
G20-mötet i Indonesien är igång, där president Xi och president Biden ska träffas för första gången. Viktigast blir eventuella uttalanden relaterade till Taiwan.
Läs förra veckans veckobrev här.
Läs mer om placeringar och investeringar här.