Sentimentet på marknaden var fortsatt surt förra veckan. Ett globalt index backade 2,4 procent vilket är den största nedgången sedan bankkrisen i mars. Bland annat har stigande räntor bidragit till oron på börserna, och i USA har 10-årsräntan klättrat till den högsta nivån sedan 2007. Tekniktunga Nasdaq-index har tappat 10 procentenheter sedan toppen i mitten av juli. Den här veckan rapporterar Nvidia, som stått i centrum för AI-rallyt på de amerikanska börserna. Vi får se om siffrorna kan ge stöd åt marknaden.
En annan orsak till börsnedgången är de fortsatta problemen i Kina, där fastighetsmarknaden är i gungning och makrodata fortsätter att komma in svagt. De stimulanser som regeringen hittills annonserat har dessutom varit en besvikelse, och Danske Banks Kinaanalytiker Allan von Mehren sa i helgen till Dagens Industri att det nog behöver bli ännu allvarligare innan Kina tar fram det tunga artilleriet. Kräftgången i Kina är ett tveeggat svärd för omvärlden då det bidrar till ett minskat globalt inflationstryck. Dock dämpar också problemen i Kina exporten för länder som Sverige. Stockholmsbörsens breda index sjönk med 3,3 procent förra veckan, och sedan årsskiftet summerar uppgången nu bara till 2 procent. För utländska investerare har svenska aktier varit en sorglig historia i år. Förutom att börsen gått svagt så har raset i den svenska kronan ytterligare urholkat avkastningen. För svenska sparare har kronraset däremot fungerat som en stötdämpare i en global portfölj. Ett globalt index har stigit 12 procent i lokal valuta i år, och drygt 17 procent i svenska kronor till följd av att kronan försvagats.
Räntorna i USA har stigit under augusti trots att Fed i stort sett väntas vara klar med räntehöjningarna, och flera orsaker ligger bakom uppgången. En orsak är att den amerikanska ekonomin har förblivit stark trots de senaste 18 månadernas kraftiga åtstramning. Styrkan i ekonomin har bidragit till att lyfta börsen, men den har också gjort att marknaden väntar sig att räntorna kommer att förbli höga under en längre tid. Ett annat skäl till ränteuppgången är det ökade utbudet av amerikanska statsobligationer som dels kommer av att Fed minskar sin balansräkning, dels av att den amerikanska staten emitterar obligationer för att fylla på kassan efter att den nästan sinade i början av sommaren. Stigande räntor i USA har även dragit med sig internationella räntor uppåt, och i Sverige och Tyskland har räntorna också stigit de senaste veckorna.
Vår bedömning är att långa räntor nu är nära toppen och att centralbankerna börjar bli klara med räntehöjningarna. I USA väntar vi oss att Fed ligger stilla året ut, för att därefter sänka räntan under första kvartalet 2024. Vi väntar oss att Riksbanken höjer styrräntan till 4 procent vid septembermötet, för att sedan börja sänka igen våren 2024 när inflationen närmar sig målet.
Vi behåller en neutral vikt i aktier då vi väntar oss att den globala tillväxten kommer att vara tillräckligt god för att ge stöd åt börserna. Att sprida riskerna genom global diversifiering är klokt och leder till mindre svängningar i aktieportföljen. Tack vare det höga ränteläget är obligationer också attraktiva, och den förväntade avkastningen på räntefonder är högre än på många år. Inom både aktier och räntor har vi fokus på kvalitet och stabilitet.
På agendan
Även om konjunkturen blivit bättre än förväntat i år så har sommarens inköpschefsindex pekat på att tillväxten globalt gradvis dämpats. Den här veckan publiceras preliminära inköpschefsindex för Europa, Japan och USA i augusti som väntas visa på en stabilisering inom både tjänstesektorn och industrin. För börsen skulle det vara bra om siffrorna kommer in åtminstone som förväntat, så att vi slipper nya orosmoln i form av svagare konjunkturstatistik.
Veckans höjdpunkt blir Jackson Hole-konferensen som startar på torsdag. En rad centralbankschefer deltar som vanligt, men viktigast av alla är Jerome Powell som talar på fredag. Vad han säger kan ha betydande inverkan på både aktier och räntor. En mer balanserad ton än tidigare och signaler om att räntehöjningarna kan vara klara skulle vara positivt och kan sätta ny fart på börsen, medan ett fortsatt hökaktigt tonläge kan skapa ny oro på marknaden.
Så blir börshösten – Lyssna till nya poddavsnittet med Maria Landeborn och Ludvig Rosenstam Åhman.
Vilka frågor ska diskuteras i podden Nextconomy? Ställ dina frågor och ge input till programmet här.