Joel Backesten
Fondförvaltare, Danske Bank Sverige

Lilla julafton närmar sig

Årets andra lilla julafton närmar sig för alla aktieintresserade, nämligen Q1-rapportsäsong. Denna period bjuder ofta på en hel del rörelser på marknaden, och det kommer sannolikt inte vara ett undantag i år.

Under förra kvartalet, Q4, var marknaden märkbart förlåtande. Även företag som levererade dåligt, i vissa fall till och med katastrofalt, fick en belöning på aktiekursen på rapportdagen. Detta stod i stark kontrast till Q3 2023 då marknaden var extremt hård i sina reaktioner.

Förändring syns tydligt när vi jämför utvecklingen för de mest blankade aktierna under Q3 och Q4 (2023). En märkbar skillnad i marknadsreaktioner mellan de två kvartalen.

Starka reaktioner – Q3 rapporter

Mer förlåtande reaktioner – Q4 rapporter

Inför den kommande rapportsäsongen, givet den starka starten på 2024, kan vi rimligen förvänta oss en ökad volatilitet på marknaden. Värt att notera är också att påsken i år inföll under Q1 jämfört med Q2 förra året. Detta faktum kommer troligen att påverka många företags resultat, och som ett resultat, addera ytterligare volatilitet till marknaden.

Med den kommande rapportsäsongen för dörren finns det ingen tvekan om att vi kommer att se intressanta rörelser på marknaden.