Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Sälj inte i panik de dagar börsen faller

Handelskonflikten mellan USA och Kina har nått nya nivåer. Både Kina och USA höjde tullarna i fredags och Donald Trump gick dessutom ut och uppmanade amerikanska företag att hitta alternativ till Kina. Oron ökar för vad konsekvenserna av handelskriget kommer att bli.

Det största problemet med handelskriget är möjligen inte tullarna i sig, utan den osäkerhet de för med sig. Ju längre konflikten pågår, desto större är risken att det får världens konsumenter att förbereda sig på tuffare tider och börja hålla hårdare i plånboken. Risken ökar också att företagen inte vågar investera i ny produktion och istället sitter på kapitalet eller delar ut det till aktieägarna. Utan konsumtion och investeringar slutar hjulen i ekonomin att snurra, och då står vi inför en lågkonjunktur.

Donald Trump är nyckfull och oberäknelig. Med sitt Twitterkonto har han makten att få världens börser inklusive den svenska att lyfta till nya höjder eller falla brant. Vi får ställa in oss på att det är en makt han kommer att fortsätta använda sig av. Risken finns dessutom att det amerikanska folket ger honom fyra år till vid rodret i presidentvalet nästa höst. Jag tror med andra ord att man ska räkna med att det kommer fortsätta svänga på börsen, och anpassa sparandet efter det.

Först och främst – fatta inga överilade beslut att paniksälja de dagar börsen faller brant. Risken är stor att du säljer de riktigt dåliga dagarna, och missar att komma tillbaka in igen när börsen studsar tillbaka upp. Ofta kommer nämligen de bästa börsdagarna direkt efter de allra sämsta. En beräkning visar att den som missat de 25 bästa börsdagarna de sista 15 åren, inte har fått någon avkastning alls på sitt sparande. En person som istället passivt suttit med i marknaden i upp- och nedgång under de åren, har fått se kapitalet växa med över 150 procent. Sälj därför inte i panik de dagar då börsen rasar. Risken är stor att det i slutändan kostar mer än det smakar.

Fundera istället i lugn och ro på när du behöver sparpengarna. Är svaret att det är först i en mycket avlägsen framtid, så behöver du inte göra något alls. Låt pengarna stå kvar på börsen, och fortsätt månadsspara som om inget hade hänt. Är svaret att pengarna kan behövas de närmaste åren så finns det däremot anledning att se över hur de är placerade. Då ska åtminstone en del av kapitalet placeras på ett sparkonto eller i en räntefond där eventuell börsturbulens inte kommer åt dem.

På lång sikt har aktiemarknaden gett en god avkastning även om svängningarna varit stora längs vägen. Trots finanskrisen, It-bubblan och andra oroshärdar har börsuppgångarna däremellan mer än väl kompenserat för de nedgångar man behövt genomlida längs vägen. Donald Trumps handelskrig och allmän konjunkturoro riskerar att fortsätta skapa turbulens på världens börser ett tag till, men tänk långsiktigt och se upp med att fatta överilade beslut de dagar det stormar som värst. På sikt brukar det löna sig.