Jämka skatt – så gör du

När kostnaderna skenar blir skattejämkning är alltmer efterfrågat. Faktum är att om man inte jämkar, och istället får tillbaka på skatten som en klumpsumma varje år, så kan detta likställas med ett helt räntefritt lån till staten. Varför inte låta pengarna jobba för dig istället?

Vad är jämkning?

Vad innebär det att jämka skatt egentligen? Har du ett bolån eller privatlån i Sverige är nämligen dina räntekostnader avdragsgilla. Det innebär att staten helt enkelt betalar tillbaka upp till 30 procent av den totala räntekostnaden. Det här sker vanligtvis i samband med den årliga skatteåterbäringen, men du kan också välja att jämka och på så sätt betala mindre skatt varje månad – och få mer över i plånboken.

Hur jämkar jag?

Hur räknar man ut jämkning? Följ denna enkla guide för skattejämkning på ditt bolån: Så jämkar du – steg för steg, här hittar du också information om hur du ansöker om jämkning.

Se till att spara!

Så vad gör du när du helt plötsligt trollat fram några extra hundra- eller kanske tusenlappar varje månad? Är det läge att äntligen prova den där härliga restaurangen, köpa ny TV eller signa upp på ytterligare en streamingtjänst? Nej, i stället bör du tänka smart och investera för framtiden. Ta reda på exakt hur mycket pengar jämkningen ger dig och låt vårt mini-test guida dig till vad du bör lägga dem på.

Så kan du investera dina pengar

  1. Har du en ordentlig buffert? Om nej – börja med det. Om ja, gå vidare till steg två.
  2. Har du ett stort lån med en hög ränta? Överväg möjligheten att höja din amortering och på så sätt sänka både din skuld och räntekostnad.
  3. Pensionssparar du? Att stå utan privat pensionssparande när man närmar sig pensionsåldern kan i många fall innebära en sänkt levnadsstandard. Ge dig själv en framtida present och börja pensionsspara idag – i vår kalkylator kan du räkna ut hur mycket pengarna kan växa!
  4. Äger du aktier, fonder, obligationer eller andra värdepapper? Om inte – börja nu. Det är mycket enklare än vad du tror. Kanske ska du öppna ett ISK-konto eller ta hjälp av en sparrobot som sköter jobbet åt dig?

Lycka till med dina investeringar och kom ihåg – kontakta gärna din rådgivare för alla typer av frågor, eller för att diskutera olika möjligheter.

Komma igång med sparande? Läs mer här.