Låna och spara? Få har missat den skakiga marknaden just nu. Skenande priser för el, mat, drivmedel och till och med vatten gör stora hål i hushållens plånböcker. Enligt Danske Banks senaste Ipsos-undersökning oroar sig hela 64 procent för sin ekonomi. Och man måste räkna med att priserna fortsätter att öka med den starka inflationen och inte minst elräkningen kommer bli betydligt dyrare. Så det finns skäl att se över sin privatekonomi.
Men, goda råd är inte dyra.
Såhär bör du tänka kring ditt kort- respektive långsiktiga sparande
Först och främst – se till att ha en ordentlig buffert, det vill säga pengar som inte är investerade i aktier eller fonder. Man pratar ofta om att ha 2 månadslöner på banken. Men vi rekommenderar upp till 6 månadslöner eftersom det är svårt att förutsäga kostnadsökningar. Sätt in din buffert på ett sparkonto eftersom du då får ränta på dina pengar. Och har du ingen buffert så är det viktigt att komma igång.
Börsen har fallit sedan årets början. Men om man ser på en längre tidshorisont så ger placeringar på börsen en betydligt bättre avkastning än om du sparar på konto. Men tänk på att när det periodvis är stora svängningar på börsen som påverkar ditt sparkapital. Tänk därför igenom din sparhorisont, hur mycket risk du är villig att ta och hur mycket du, i värsta fall, tål att förlora. Och att du ser ditt sparande på längre sikt. Ska du ha dina pengar inom två år är det en bättre idé att satsa på fasträntekonto.
En enkel tumregel när det gäller pengar på börsen kan vara att för varje år du planerar att spara, så kan du placera 10 procent av kapitalet på börsen. Sparar du i två år kan du placera 20 procent på börsen, sparar du i fem år kan du placera 50 procent på börsen, och så vidare. Ju kortare tid du sparar, desto större andel av pengarna ska du placera i räntefonder eller på sparkontot.
Att låna pengar då?
Många svenskar har bolån, till både bundna och rörliga räntor. Idag är det främst de rörliga räntorna som slår mot hushållen direkt, men även de med bundna räntor som snart löper ut riskerar kraftigt ökade ränteutgifter.
Men, det finns saker du kan göra för att säkra din ekonomi:
- Se över villkoren hos din bank idag. Hur ser bolåneräntorna ut?
- Hur är räntan på sparkontot? Jämför med andra banker och var inte rädd för att byta!
Framför allt är det viktigt att våga ta snacket, både med eventuell partner och med din bank.
Fler relaterade artiklar:
Regelbundet sparande viktigare än någonsin
Tips på hur du kommer igång med ett sparande
Läs mer om Danske Banks bolåneräntor här.