Den 9 februari höjde Riksbanken som väntat styrräntan igen. Höjningen hamnade i linje med tidigare prognos, alltså 50 punkter, vilket gör att styrräntan nu ligger på 3 procent. Höjningen var förutsedd av marknaden, men kommer förmodligen ändå att innebära en uppgång av bolåneräntor med kortare bindningstider, vilka är de som främst brukar följa med styrräntan upp. Förmodligen sker också en viss höjning av inlåningsräntorna, det vill säga de räntor som privatpersoner får på exempelvis olika typer av sparkonton.
Fortsatt hög inflation – men förhoppning om en kommande dämpning
Nyligen kunde vi se en börsuppgång efter att inflationen i USA minskat mer än förväntat. Ännu kan vi inte se samma effekt av åtstramningarna hos oss där inflationen fortsatt ligger runt 10 procent. Vissa indikationer visar dock att inflationen kommer att vända nedåt även här.
Hur ska man då agera när det svänger på börsen, räntorna går upp och priserna skenar? Hur får man kontroll över sin ekonomi, och hur kan man se till att ha ett regelbundet sparande när många utgifter samtidigt ökar?
Vilket sparande ska du välja?
Vilken som är den bästa sparformen beror på vad du sparar till och hur länge du planerar att spara. Sparar du till något du ska köpa inom ett par tre år, t.ex. en bostad, så är sparkontot bäst. Då vet du vad du har och riskerar inte att pengarna minskar i värde precis när du behöver dem.
Se till att välja ett sparkonto som ger ränta och ta ställning till om du behöver göra uttag under året eller inte. Ska du inte röra pengarna kan du välja ett fasträntekonto som ger lite bättre ränta, men där pengarna dock är låsta och ett uttag kan kosta en viss summa eller procent.
Sparar du till framtiden (5-10 års sikt eller ännu längre) så är det bättre att spara i aktiefonder. På lång sikt väntas börsen ge en högre avkastning än sparkonto och räntefonder, men på kort sikt kan värdesvängningarna vara större.
Hur kan man tänka om bolånen?
Binda eller inte binda räntan, det är frågan. Och svaret är som så många gånger att det beror på. Har du en ekonomi som klarar av att räntan är olika från månad till månad kan det vara värt att ligga kvar med tremånadersränta. Men det är heller inte för sent att binda hela eller delar av lånet för att skapa en trygghet i hur mycket man behöver betala i ränta varje månad. Kompromissen är att binda delar av sitt bolån.
Läs mer om bolån hos Danske Bank här.
Fördelarna med att jämka din lön? Läs mer här.