Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Volatil sommar på börsen är inte skäl att minska risken

Sommar på börsen

Ett globalt index steg 1,6 procent förra veckan och räntorna sjönk något. Amerikanska aktier var återigen i topp med en uppgång på drygt 2 procent, och som vi konstaterat tidigare är det en liten skara stora teknikbolag som stått för hela uppgången i år. Det innebär att Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon och Nvidia utgör nu 25 procent av börsvärdet i S&P 500 – och index blir därmed känsligt för hur AI-rallyt utvecklas. Stockholmsbörsens breda index steg 1,3 procent under veckan som gick, och för svensk del noterar vi att inköpschefsindex för industrin kom in mycket svagt och att orderingången rasade. Det återstår att se om det är något som de stora börsbolagen också börjar märka av.

Förra veckan avslutades med kraftigt stigande börser efter den amerikanska jobbrapporten för maj på fredag eftermiddag. Fler nya jobb än förväntat skapades under månaden vilket pekar på att USA fortfarande inte är i närheten av någon recession. Utbudet av arbetskraft ökade dessutom, vilket ledde till att arbetslösheten steg. Löneökningarna minskade samtidigt, och siffran för april reviderades ner. Kombinationen av en stark arbetsmarknad och ett minskat löne- och inflationstryck är precis vad marknaden vill se eftersom det talar för att Fed kan lyckas få ner inflationen utan att framkalla en recession. Marknaden prisar för närvarande in att Fed kommer att höja räntan en gång till i juni eller juli, men vi behåller vår vy att Fed är färdig med räntehöjningarna.

Maria Landeborn, senior strateg Danske Bank Sverige

Bank of Americas månatliga undersökningar bland globala fondförvaltare visar att många förvaltare fortfarande är underviktade aktier på grund av oro för en recession. När det nu ser ut som om recessionen dröjer (om den ens kommer) så kan det leda till att defensiva strategier omprövas, och det kan ge ökade inflöden i till aktier och därmed stöd åt börserna. Att skuldtaket i USA lyfts kan däremot verka i motsatt riktning, för så snart den nya lagen träder i kraft så kommer det amerikanska finansdepartementet att börja emittera en stor mängd nya obligationer. Det kan suga upp kapital från marknaden och resultera i ökade kursrörelser. Sommarmånaderna innebär dessutom att likviditeten säsongsmässigt brukar vara lägre än vanligt. Det kan göra att kursrörelserna blir extra stora om makrodata eller kvartalsrapporter avviker från förväntningarna.

Trots att sommaren säsongmässigt kan vara mer volatil, så bör långsiktiga investerare undvika att dra ner på risken. Att lita på att börsen över tid stiger och att därför våga vara investerad i marknaden brukar vara en mer framgångsrik strategi än att göra förändringar baserat på risken för kortsiktiga kursrörelser. Vi behåller en neutral vikt i aktier då vi bedömer att en recession dröjer. Starka arbetsmarknader ger stöd åt konjunkturen, och höga marginaler har gjort att bolagsvinsterna hållit uppe bättre än förväntat. Det är därmed för tidigt att vara alltför negativt inställd till börsen.

På agendan

Idag måndag släpps inköpschefsindex för tjänstesektorn både i Sverige, Europa, Japan och USA. Medan tillväxten i industrin har dämpats, så har trycket i tjänstesektorn förblivit högt.

Under tisdagen är Stockholmsbörsen stängd för nationaldagsfirande, men övriga marknader är öppna och i Europa släpps detaljhandelsstatistik för april. I övrigt är agendan rätt tom på viktig makrostatistik. Nästa vecka blir desto mer spännande för då väntar både nya inflationssiffror från USA, samt nya räntebesked från både Fed och ECB. För svensk del får vi vänta till sista veckan i juni på nästa räntebesked från Riksbanken.

Lyssna till senaste poddavsnittet med Maria Landeborn och Ludvig Rosenstam Åhman.

Läs Danske Banks boprisindikator för maj.